Apicultura



De atunci până în zilele noastre apicultura s-a dezvoltat continuu, pe măsură ce trecea timpul intervenţia omului în viaţa stupului s-a mărit permanent, ajutând albinele să se înmulţească, hrănindu-le suplimentar pe timpul iernii, pentru a compensa pierderea de către albine a mierii recoltate de om şi făcându-le tratamente împotriva bolilor, cât şi aplicarea preventivă a acestora. Odată cu intervenţia omului a început şi o înmulţire selectivă foarte atentă a albinelor, renunţându-se le selecţia negativă făcută prin păstrarea , la începuturi, roiurilor cu productivitate slabă. 
Incă de pe vremea dacilor  pe teritoriul ţării noastre se culegea mierea de la roiurile de albine sălbatice, apicultura fiind una din cele mai vechi ocupaţii alături de munca pământului. Strămoşii noştri găseau întâmplător cuiburile, iar cu timpul au început să marcheze arbuştii cu scorburi, apoi au început să facă ei găuri în copaci pentru a facilita înmulţirea albinelor şi pentru a-ş asigura o cantitate mai mare de miere şi de ceară. In relatările istoricului grec Herodot (secolul V î.e.n.)  se spune despre sciţi că practicau comerţul cu miere şi ceară  produse de micuţa albină. Mierea  era foarte căutată,  căci  zahărul a început să fie produs mult mai tîrziu, iar ceara era folosită pentru  fabricarea lumânărilor.
Odată cu dezvoltarea agriculturii şi mărirea volumului de lemn tăiat din păduri,  prin secolul XVII au început să –şi facă apariţia şi primii stupi artificiali, aşezaţi în jurul satelor. La începuturi strângerea mierii se făcea prin distrugerea celor mai prolifice roiuri, pentru a obţine cantităţi cât mai mari de miere, păstrându-se  roiurile slab dezvoltate.
Bazele apiculturii moderne au fost puse  de Piotr Ivanovici Prokopovici inventând stupul modern cu rame, elaborând un sistem de măsuri de întreţinere,hrănire şi înmulţire artificială a albinelor, folosind şi diverse tratamente pentru a lupta cu bolile albinelor. Intre 1857 şi 1885 au apărut dispozitive pentru crearea fagurilor artificiali şi centrifuga pentru extragerea mierii fără a afecta celulele.
by Emil

Etichete: ,